skip to Main Content

De indrukwekkende, diepe klanken van ritmische trommelslagen waren in de prehistorie al door de hele wereld te horen. Toch is het bespelen van misschien wel het stoerste instrument, het drumstel, een van de nieuwere kunsten in de muziek.

Lees meer

Tot in het begin van de jaren 30 werden de losse componenten van het drumstel nog bespeeld door verschillende slagwerkers. Maar om de orkestbezetting destijds kleiner te maken heeft een instrumentenmaker de meerdere slaginstrumenten op ingenieuze wijze samengesteld en het eerste drumstel is geboren! Waar voorheen alle percussie met de handen werd gespeeld, is vanaf dit moment ook een ritmische rol voor beide voeten weggelegd. Dit heeft natuurlijk veel invloed gehad op de speelwijze van de slagwerkers binnen de muziek. Een voorbeeld is het gebruik van de bekkens en de hi-hat om een doorlopend ritme aan te geven. Vooral onder invloed van de jazzmusici is een tijdperk van enorme ontwikkeling aangebroken voor de muziek. Het drumstel ontwikkelde zich in sound en samenstelling en er ontstonden nieuwe ritmes en speeltechnieken. Binnen een band-bezetting kreeg het drumstel samen met de basgitaar een onmisbare functie in de ritmesectie te beschouwen als de motor van de band. In de jaren 50 is de opkomende rock and roll muziek te horen, een nieuwe mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Deze voor die tijd ruige muziekstroming met elektrische gitaren en stevige drumpartijen was vooral bij de jongeren ongekend populair en groeide uit tot een alles beïnvloedende rage. Rock and roll werd een manier van zijn. Een levensstijl.

Tot op de dag van vandaag zijn vanuit de rock and roll steeds weer vernieuwende, creatieve manieren gevonden om de kunst van het muziek maken over te brengen en hier zijn weer vele nieuwe muziekstijlen uit ontstaan. Het drumstel zelf kreeg in de loop der jaren meer uitbreidingsmogelijkheden. Zo voegde rockdrummers meer tom’s toe en ook werd er gebruik gemaakt van elektronische drums.

Een lange geschiedenis van muzikale bloei bied de muziekwereld van nu een onuitputtelijke bron van inspiratie. Binnen de drumlessen bij Art in Music worden de eindeloze mogelijkheden van het drumstel dan ook zo snel mogelijk toegepast op muziek, zodat de drumleerling zich snel als muzikant zal ontwikkelen.

Minder

Naar tarieven Meteen inschrijven

Drumlessen worden gegeven door:

Art Pinto

(Drumdocent, oprichter van Art in Music) Visie/lesmethode: Binnen mijn op praktijk gerichte drumlessen zal de…

Lees meer
Back To Top