skip to Main Content

De toetsen is een van de meest veelzijdige muziekinstrumenten. Het instrument kan je in de vorm van de klassieke piano met haar betoverende warme klanken mee voeren in mooie composities, terwijl het in elektronische vorm de extremen in vernieuwende sounds op kan zoeken welke toegepast kunnen worden als begeleidende of prominete rol binnen een song.

Lees meer

De voorloper van de piano vindt haar oorsprong in het jaar 1700. Vóór deze tijd bestond alleen het klavecimbel waarvan de snaren (als een gitaar) werden aangetokkeld bij het bespelen van de toetsen. De eerste uitvoering van wat nu de piano word genoemd maakte het mogelijk de snaren door middel van hamertjes aan te slaan. De opvolger hiervan was de pianoforte wat er met een soortgelijke mechaniek voor zorgde dat de pianist ook dynamisch kon spelen, zacht (piano) maar ook hard (forte). De pianoforte (later ingekort tot piano) ondergaat dan nog vele ontwikkelingen op gebied van mechaniek, vorm en uiteraard klankkwaliteit.

In de 19e eeuw is de piano een populair en volwaardig instrument dat, in compacte uitvoering, het meest voorkomende huisinstrument is. Het instrument word dan al gebruikt in de klassieke muziek, jazz en later ook in de popmuziek.

Ook elektrische varianten op de toetsinstrumenten ontstaan, en brengen de muziekwereld een baanbrekend, nieuw geluid. Voorbeelden zijn de Rhodes en het Hammondorgel.

Tegenwoordig is er dankzij onze geavanceerde technologie bijna geen grens meer te bedenken in het spel van de toetsenist. Zo kunnen bijvoorbeeld zelf ontworpen en/of live bewerkte sounds door middel van een laptop en een midi-keyboard gespeeld worden op de toetsen.

Binnen de lessen bij Art in Music worden de eindeloze mogelijkheden van de toetsen zo snel mogelijk toegepast op muziek, zodat de leerling zich in een vroeg stadium als muzikant zal ontwikkelen.

Minder

Naar tarieven Meteen inschrijven

Piano/Keys-lessen worden gegeven door:

Timo Dahler

Niet alleen naspelen, maar ook zelf creëren. Niet alleen spelen, maar ook luisteren. Naast de…

Lees meer

Renee Verleg

Visie/Lesmethode: In mijn lessen staat plezier en eigen leerproces voorop. Ik vind het belangrijk dat de…

Lees meer

Lars Burgwal

Visie/lesmethode: Het allerbelangrijkste bij muziekmaken is dat je er plezier in hebt.

Lees meer

Erik van Ittersum

Visie/lesmethode: Ik zie toetsen graag als een breed instrument.

Lees meer
Back To Top